Foto: Divadlo Na Fidlovačce

Přišli jste potupně o práci? Založte pánskou striptýzovou skupinu! Aspoň takový recept má na nezaměstnanost parta chlapů v brilantní muzikálové komedii Donaha!, kterou zná spousta diváků také jako film. Muzikál už úspěšně prošel téměř celou republikou, od Liberce přes Brno, Ostravu nebo Pardubice až do Plzně. Teď ho nově přichystalo pražské Divadlo na Fidlovačce v režii Petra Veselého.

Libreto muzikálu The Full Monty  (Donaha!) napsal podle vynikajícího scénáře stejnojmenného britského filmu Terrence Mc Nally, který v nadsázce a s velkým smyslem pro humor vypráví o partě nezaměstnaných kamarádů a životních smolařů, kteří tak dlouho nemohou zavadit o práci, až se rozhodnou založit vlastní striptérskou skupinu. Doufají, že právě jejich show bude nepřekonatelnou konkurencí napomádovaným striptérům, pravidelně hostujícím v místním klubu, a přinese jim kýžený výdělek. Jenomže cesta k vytouženému úspěchu není jednoduchá: Pro striptýzovou produkci v nočním klubu nemají žádné předpoklady. Zato mají odhodlání získat zpět sebevědomí a dokázat sobě, svým manželkám, dětem i přátelům, že nejsou v životě definitivně odepsaní.

Bláznivý muzikál se sociálními aspekty měl světovou premiéru v červnu roku 2000 v Old Globe Theatre v kalifornském San Diegu, odkud zamířil o čtyři měsíce později rovnou na Broadway, kde zaznamenal 770 oficiálních repríz a 35 tzv. previews. V roce 2002 se neohrabaní striptéři zabydleli na West Endu. Pro česká jeviště muzikál Donaha! objevilo už v roce 2005 liberecké Divadlo F.X. Šaldy a od té doby se u nás stal nevídaným fenoménem. Nastudovala jej celá řada hudebních i činoherních scén, takže už bavil diváky v Ostravě, Brně, Uherském Hradišti, Pardubicích, Opavě, Mostě, Příbrami i Plzni… S velkým úspěchem se dílo setkalo dokonce i v pražském Divadle Na Vinohradech, kde si v něm zahráli např. i Filip Blažek, Daniel Bambas, Ladislav Frej nebo Jaroslav Satoranský.

Na Fidlovačce se tentokrát budou svlékat například Přemysl Pálek, Tomáš Savka, Jaromír Dulava nebo Denny Ratajský.

Foto: Divadlo Na Fidlovačce

DONAHA!
libreto: TERRENCE McNALLY
hudba a texty písní: DAVID YAZBEK
Režie: Petr Veselý
Překlad: Pavel Dominik
Dramaturgie: Kristýna Tejmarová
Choreografie: Ivana Hannichová
Scéna: Jaromír Vlček
Kostýmy: Jana Chamlarová
Hudební nastudování: Petr Ožana

Herecké obsazení:
Přemysl Pálek – Jerry Lukowski
Filip Procházka / David Weinfurter – Nathan Lukowski
Martina Šťastná – Pam Lukowská
Michal Zelenka – Teddy Slaughter
Tomáš Savka / Martin Schreiner – Dave Bukatinsky
Vendula Příhodová – Georgie Bukatinská
Jaromír Dulava / Rudolf Kubík – Harold Nichols
Marika Procházková – Vicki Nicholsová
Martin Überall – Malcolm Macgregor
Eliška Nezvalová – Molly Macgregorová
Lukáš Adam – Ethan Girard
Denny Ratajský – Noah (Bejk) T. Simmons
Ludmila Molínová – Jeanette Burmeisterová
Marek Lhotský – Buddy (Keno) Walsh
Barbora Mošnová – Estelle
Tereza Martinková – Susan
Vanda Chaloupková – Joanie
Zdeněk Maryška – Reg Willoughby
Jakub Šimůnek – Marty, Tony Giordano

Premiéra 19. září 2024 v Divadle Na Fidlovačce