Foto: www.zdenekbartak.cz

Ať přijedete na Krétu, do Egypta, Itálie či na rovníkové Kapverdy, z každé přímořské diskotéky uslyšíte jeho největší hit – Non stop, který nazpíval Michal David. Dnes, 31. srpna, slaví hitmaker a autor mnoha velmi úspěšných muzikálů Zdeněk Barták své životní jubileum.

Zdeněk Barták, nejen hudební skladatel a klavírista, ale také producent a dlouholetý předseda muzikálové poroty Cen Thálie, se narodil v Praze 31. srpna 1954. Vystudoval Státní konzervatoř  v Praze, obor skladba a zároveň hru na klavír a tubu. Vystupoval nejen s orchestrem svého otce, Zdeňka Bartáka st. (1928 – 2018), který patřil společně s Orchestrem Karla Vlacha a Rozhlasovým big bandem Gustava Broma mezi nejvyhledávanější české taneční kapely. Působil také v rockové sestavě Pavla Sedláčka, doprovázel herce Jiřího Hrzán, zpěváka Jiřího Štědroně a posléze úzce spolupracoval s Kroky Františka Janečka. Jako skladatel složil obrovské hity, Nenapovídej a Non stop, byť si řada lidí nesprávně myslí, že autorem těchto písní je Michal David. Získal Zlatou a Platinovou desku za prodej dnes nepředstavitelného množství milionu nosičů. Zkomponoval desítky písní pro Helenu Vondráčkovou, Milada Chladila, Hanu Zagorovou, Michala Davida, Petru Černockou, Karla Gotta či Marii Rottrovou. V roce 2001 zvítězil v soutěži Premio Bocelli a jeho píseň „E mi manchi tu“ se stala v konkurenci 700 skladeb jednou z nejúspěšnějších písní alba tohoto světového operního velikána..

Od roku 1990 se Zdeněk  Barták věnuje především filmové hudbě a muzikálům. Je autorem hudby k Soukupovým filmům Drsná planinaVítr v kapseLáska z pasážePěsti ve tměDiscopříběhDivoká srdceKamarád do deštěSvatba upírůByl jednou jeden polda a mnoha dalších, dodnes úspěšně reprízovaných snímků. Jeho hudba provází a zdobí také TV seriály Zdivočelá země, Hotel Herbich, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Policie Modrava ad. Samostatnou kapitolou je spolupráce Zdeňka Bartáka s předními českými divadly, na jejichž scénách uvedl více než 10 hudebních muzikálů – Popelku, Romea a Julii, Jednu noc na Karlštejně, Barona Prášila, Casanovu, Sněhovou královnu, Cestu kolem světa za 80 dní nebo hudební verzi Jiráskovy Lucerny. Obrovský úspěch zaznamenal se svými díly v jihokorejském Soulu, kde uvedl několik svých muzikálů i doposud nejrozsáhlejší hudební projekt „The Tempest“ (Bouře) podle stejnojmenné divadelní hry Williama Shakespeara. Jde o velkolepou a výpravnou podívanou v hollywoodském stylu, která je pro velký úspěch uváděna v pravidelných cyklech v největším Seoulském divadle s kapacitou 2400 diváků. Premiéra se uskutečnila 20. listopadu 1999 a Zdeněk Barták získal v tvrdé konkurenci hlavní cenu GRAND PRIX – 1999 za 1. místo, za nejlepší muzikál roku i nejlepší hudbu roku. Letos v červnu Zdeněk Barták získal Cenu magazínu Musical-opereta Bard muzikálu za celoživotní přínos v divadelní tvorbě a v roce 2023 natočila Česká televize 13. komnatu Zdeňka Bartáka.

Se Zdeňkem jsme se potkali osobně poprvé asi před patnácti lety během rovněž super úspěšných prázdninových produkcí Divadla Pikl na zámku v Hluboké nad Vltavou. A byla to vskutku příjemná setkání. Posledních deset let se pravidelně setkáváme u „hranatého kulatého stolu“ na Herecké asociaci v porotě Cen Thálie. Zdeněk je jedním z nemnoha osobností z umělecké branže, na jehož přátelství je stoprocentní spolehnutí. Je natolik úspěšný, že nemá zapotřebí vytvářet komploty a páchat podrazy. Naše společné diskuze s Michaelem Prostějovský, Eduardem Krečmarem, Pavlem Bárem, Oldřichem Křížem a mnohým dalšími byly a jsou mnohdy bouřlivé, ale vždy přátelské a korektní.

Milý Zdeňku, kamaráde z nejmilejších, za naši redakci, tedy samozřejmě i Janu a Tomáše, Ti přejeme k Tvému krásnému jubileu hodně zdraví, štěstí, optimismu a radosti mezi nejbližšími. Doufáme, že se budeme potkávat častěji a ještě nejednu sklenku společně vypijeme. Na Tvé zdraví a úspěch.

BĚHEM PODZIMU PŘINESEME NÁŠ ROZHOVOR SE ZDEŇKEM BARTÁKEM.

Foto: Tomáš Čedík