Ilustrační foto: www.novaspirala.cz

Letošní rok probíhá ve znamení oslav 30. výročí od prvního uvedení ikonického muzikálu Jesus Christ Superstar na české scéně. Česká premiéra se odehrála 22. července 1994 v přebásnění Michaela Prostějovského v pražském divadle Spirála. Extrémně úspěšnou inscenaci nakonec vidělo 850 tisíc diváků při 1.288 reprízách.

Budova divadelně unikátní Spirály byla uzavřena v roce 2002 po velkých povodních, ve hře byla dlouho i demolice kvůli špatném stavu poškozeného objektu. Nakonec se povedlo budovu kompletně zrekonstruovat a pod názvem Nová Spirála zde bude otevřena na podzim jedna z TOP evropských multižánrových scén. V prostorách pražského Výstaviště se tak otevře staronový prostor nejen pro činohru, muzikál, novodobý cirkus, operu, ale i pro sportovní či světelná show. Kromě velkého sálu s kapacitou 800 diváků nově vzniká také malá scéna s kapacitou až 340 diváků v klubovém rozložení. Podstatnou změnou je doplnění moderních jevištních technologií (točna, tahy) ve velkém sále i v malém sále akustické prvky či obnova všech akustických systémů

Novou etapu zahájí divadlo činoherním představením Madisonské mosty, hudební show Spirála Vzkříšení, varietní show The Saturn Revue nebo vystoupením světoznámého tenoristy Pavla Černocha. Zmíněné inscenace se již zkouší. První představení je naplánované na začátek října.

„Program vytváříme pro širokou veřejnost všech generací a žánrových preferencí. S ohledem na multižánrové zaměření jsou jednotlivé projekty Nové Spirály rozděleny do programových kategorií: divadlo, hudba, show a eventy. Přestože bude činnost Nové Spirály velmi široká, hlavním spojujícím prvkem celého programu je vysoká dramaturgická úroveň a spolupráce s etablovanými i začínajícími umělci,“ uvedl Jan Makalouš, ředitel Nové Spirály. Spirála Vzkříšení otevře brány Nové Spirály velkolepou hudebně taneční show. Tento večer má být oslavou obnovy, kde se snoubí světové popové hity s legendárními melodiemi z Jesus Christ Superstar nebo Greatest Showman. Pořadatelé slibují jedinečnou show, která bude zároveň oslavou minulosti a vyhlídkou do budoucnosti.

Programovým a projektovým managerem Nové Spirály se stal známý muzikálový choreograf Lukáš Vilt. Jeho umělecká tvorba zahrnuje choreografie řady významných muzikálů a oper, například West Side Story, Spring Awakening nebo Evita. Některé z titulů, na kterých se podílel, získaly nominace nebo přední ocenění na české divadelní scéně. Spolupracoval s řadou divadel, jako je Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Národní divadlo Bratislava, Jihočeské divadlo či Městské divadlo Most.