Foto: Karin Dziadková, Těšínské divadlo

Téměř žádné divadelní prázdniny se neobejdou bez citelné ztráty. Letos nás všechny doslova šokovala zpráva, že 11. července náhle zemřel známý divadelník Ivana Misař, náš dlouholetý kamarád a kolega z muzikálové poroty Cen Thálie.

Ač odešel, dalo by se říct, v požehnaném věku dvaaosmdesáti let, jeho úmrtí je předčasné a nečekané, neb byl do poslední chvíli ve výborné fyzické i psychické kondici. Jeho skon potvrdila příbuzným, známým a médiím rodina, jmenovitě syn Matěj, někdejší populární zprávař televize Prima.

Ivan Misař se narodil 23. listopadu 1941 v Dačicích. Po maturitě byl přijat na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor činoherní herectví. Následovalo angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, které tehdy zažívalo svou slavnou Kačerovu éru. Spolu s několika kolegy – Jiřím Hrzánem, Ladislavem Mrkvičkou a Jiřím Kodetem – založil jedno z prvních klubových divadel Sklep. Už tehdy inklinoval k režii, kterou později vystudoval na brněnské JAMU. Po jejím absolvování přijal angažmá v tehdejším Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci. Spolupracoval také se Slezským divadlem v Opavě, v estonském Tartu režíroval Hubačovu hru Dům na nebesích. Vyučoval na Janáčkově konzervatoři a jako režisér působil také v Českém rozhlase a České televizi. Více než deset let byl členem muzikálové poroty Cen Thálie. Vyučoval hereckou tvorbu na ostravské Janáčkově konzervatoři. Mezi jeho žáky patří například Lumír Olšovský či Patrik Děrgel.

Velkou část umělecké kariéry ovšem Ivan Misař spojil s Těšínským divadlem, kde našel svůj druhý domov. Zde se kromě dramaturgické práce věnoval i režii. Pod jeho taktovkou se zrodila řada divácky úspěšných inscenací, jako byly Slepice, Dámský krejčí, Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový či Smrtelná vražda. Jakožto dlouholetý milovník hudebního divadla přivedl do Českého Těšína muzikál, konkrétně například slavnou Báthoryčku. Řadu děl pak uvedl ve spolupráci s hudebním skladatelem a hitmakerem Zdeňkem Bartákem – Jednu noc na Karlštejně, Cestu kolem světa, Popelku či hudební komedii Hrátky s čertem. A v neposlední řadě novou úpravu slavné Jiráskovy Lucerny, která zde měla světovou hudební premiéru v roce 2012.

Před svými osmdesátinami se Ivan Misař stáhl do soukromí. Ukončil většinu pracovních aktivit a také svojí činnost v porotě Cen Thálie. Přestěhoval se na chalupu v rodných Dačicích, kde byl stále aktivní. Věnoval se hlavně četbě a organizaci své obrovské knihovny a soukromého archivu. Komentoval a glosoval současné kulturní dění. S místním ochotnickým souborem zkoušel divadelní hru, jejíž premiéra byla plánována na říjen tohoto roku…

Skon Ivana Misaře je pro všechny jeho přátele velkým šokem. V osobě zaníceného divadelníka odchází další velikán „kačerovské“ generace. Člověk nesmírně noblesní, čestný a zároveň vtipný. Na naše diskuse nejen o Tháliích nikdy nezapomenu. Rozloučení s Ivanem Misařem proběhne v pátek 19. července v kostele svatého Vavřince v rodných Dačicích v 15 hodin.

Muzikálová porota Cen Thálie 2019 – Zdeněk Barták, Eduard Krečmar, Jiří Horký, Michael Prostějovský, Ivan Misař, Jolana Nováková, Vítězslav Sladký, Pavel Bár a tajemnice Herecké asociace Martina Němečková