Operní pěvec Dalibor Tolaš je znám nejen jako znamenitý představitel celé plejády barytonových rolí, ale také jako muzikálový a operetní herec. Zahrál si třeba zemitéto Zorbu ve světoznámém muzikálu Řek Zorba, Freda Grahama v Kiss me Kate, Jupitera v Orfeovi v podsvětí, Obolskiho v Ohňostroji, Starobyla Vznešeného v pražské inscenaci muzikálu Cats, Zarembu z Polské krve v Hudebním divadle v Karlíně nebo Otce Lorenza v muzikálu Romeo a Julie na zámku v Hluboké nad Vltavou. Tentokrát se už podruhé ovšem představí jako kuchař návštěvníkům plzeňské vinárny Kajetánka, aby stanul u plotny, chopil se hrnců, pánví a vařeček a navařil pro hladové hosty!

Nápad se zrodil loni, když se populární plzeňský herec v restauraci setkal s kuchařem Petrem Urbanem, který vařil leckde po světě a zkušenosti nasbíral i jako lodní kuchař. Vyměňovali si vzájemně recepty, až vznikl nápad, že pěvec překvapí svým kuchařským uměním přímo hosty restaurace. Zatímco loni vařil houbovou omáčku ze sušených hřibů a sumečka žraločího – pangasiuse po srbsku, letos bude až do poslední chvíle jídelníček tajný.

A jak se Dalibor Tolaš k vaření dostal?
“Tatínek mě přivedl k vaření už ve dvanácti letech, začal jsem na jeho radu s pomazánkami, posléze pokračoval s dalšími jídly a začal jsem víc a víc experimentovat . Tehdy jsem přišel na to, že méně je někdy více a všeho moc škodí. Od experimentů jsem se přesunul k typům jídel, v nichž je málo ingrediencí, ale jejich použití má co se chuti týče daleko větší efekt. Zkrátka v jednoduchosti je krása,” míní sympatický zpěvák. Zároveň doufá, že se k jeho nápadu přidají i ostatní umělci a ochutná i jídlo z jiného soudku.

Kulinářské a gastronomické hody v Kajetánce začínají zítra v 16 hodin odpoledne.

Foto:
1) Marta Kolafová: Dalibor Tolaš jako Nabucco
2) Pavel Křivánek: S Janem Křížem v muzikálu Řek Zorba